Categorieën
Nieuws

Prachtig artikel in Blits Magazine

PROJECT IN DE KIJKER:
De Tuin van Adem en Eten in Sint-Denijs


Copyright foto’s: Steffi Desmet

“Geen wifi in onze tuin, maar we garanderen wel een sterke verbinding!”

Er wordt de laatste jaren steeds meer gefocust op ecologie en duurzaamheid. In Sint-Denijs gaat men met het voedselbos ‘De Tuin van Adem en Eten’ zelfs nog een stapje verder. De 31-jarige Steffi Desmet is een van de drijvende krachten achter dit initiatief en vertelt er ons graag wat meer over!

 

Categorieën
Nieuws

Een artikel van onze partner BOS+

De Tuin van Adem en Eten, voedselbos in opbouw, waar je kan ademen en eten

IMG_3569_3.jpg

De Tuin van Adem en Eten, een eetbaar bos dat zichzelf reguleert, dit te Sint-Denijs. Het wordt een sociale, educatieve en toegankelijke plek waar onder andere in de toekomst workshops zullen worden aangeboden. Ook komen er uiteraard vele plukdagen en oogstfeesten. Het is een voedselbos voor en door Sint-Denijsenaars en ver daarbuiten, iedereen kan mee participeren en zijn steentje bijdragen.
Categorieën
geen

Zwevegem kiest bos boven bouw; welkom in de Tuin van Adem en Eten

Een zelfregulerend voedselbos, een educatieve en ontspannende plek voor jong en oud, een tuin waarin men zoals in lang vervlogen tijden op adem kan komen en voedsel kan oogsten. Het klinkt als muziek in de oren, maar is gelukkig niet langer te mooi om waar te zijn, met de geboorte van De Tuin van Adem en Eten in het West-Vlaamse Zwevegem. Ook BOS+ bood via de Blablaboomboom-campagne een helpende hand bij de wording van dit prachtige project.

Categorieën
Nieuws

Leiedal kiest voor ‘open ruimte’ in plaats van woonproject: nieuw bos in Sint-Denijs?

De gebieden die op het Gewestplan ingekleurd zijn als ‘Woonuitbreidingszone’, dat zijn de gebieden waar volgens de overheid mogelijke woonprojecten gerealiseerd kunnen worden, als er voldoende vraag is.  De intercommunale beslist  om een gebied dat ingekleurd is als woonuitbreidingszone, 1 hectare aan het einde van de Koffiestraat in Sint-Denijs, niet te bebouwen, en te kiezen voor een ’duurzaam en innovatief openruimteproject dat een meerwaarde biedt voor het klimaat. Grond in woonuitbreidingsgebied is vrij waardevol, maar Leiedal kiest dus dit keer niet voor de centen. “Het klopt dat we hier een project hadden kunnen lanceren waar we geld hadden aan kunnen verdienen”, zegt Merel Goossens. “Maar als we altijd en overal ‘het geld’ zouden volgen, dan zouden we alles moeten volbouwen. En dat is toch ook niet wat we met zijn allen willen? Wij als intercommunale hebben daarin de plicht om het goeie voorbeeld geven.”

 

Categorieën
Nieuws

Leiedal stelt 1 ha ter beschikking voor duurzaam openruimteproject

Intercommunale Leiedal stelt 1 hectare woonuitbreidingsgebied in Sint-Denijs ter beschikking om duurzaam in te vullen. Via een open oproep kunnen geïnteresseerden een voorstel indienen voor een duurzaam en innovatief openruimteproject dat een meerwaarde biedt voor het klimaat, de omgeving en de buurtbewoners. Dit initiatief past perfect binnen de visie van Leiedal om de weinige open ruimte in Zuid-West-Vlaanderen zoveel mogelijk te bewaren. 

Categorieën
Nieuws

Focus-WTV: Meer groen in plaats van beton

Intercommunale Leiedal en de gemeente kiezen voor een gevarieerde tuin in plaats van meer woningen. 12 inwoners van Sint-Denijs nemen het initiatief en krijgen hulp van vzw Velt, Natuurpunt en stadslandschap Leie en Schelde. In de tuin van Adem en Eten komt een voedselbos met speelruimte en een bloemenweide.

Categorieën
Nieuws

Fruitbomen in plaats van huizen: Leiedal kiest voor project van 12 inwoners met veel open ruimte

Het is beslist: op het 1 hectare grotewoonuitbreidingsgebied dat intercommunale Leiedal bewust vrij wilde houden ‘om er een duurzaam en innovatief openruimteproject te realiseren’ komt een voedselbos: de Tuin van Adem en Eten, een project dat door 12 inwoners van Sint-Denijs werd voorgesteld.