Een zelfregulerend voedselbos, een educatieve en ontspannende plek voor jong en oud, een tuin waarin men zoals in lang vervlogen tijden op adem kan komen en voedsel kan oogsten. Het klinkt als muziek in de oren, maar is gelukkig niet langer te mooi om waar te zijn, met de geboorte van De Tuin van Adem en Eten in het West-Vlaamse Zwevegem. Ook BOS+ bood via de Blablaboomboom-campagne een helpende hand bij de wording van dit prachtige project.
Auteur: Steffi Desmet

De gebieden die op het Gewestplan ingekleurd zijn als ‘Woonuitbreidingszone’, dat zijn de gebieden waar volgens de overheid mogelijke woonprojecten gerealiseerd kunnen worden, als er voldoende vraag is. De intercommunale beslist om een gebied dat ingekleurd is als woonuitbreidingszone, 1 hectare aan het einde van de Koffiestraat in Sint-Denijs, niet te bebouwen, en te kiezen voor een ’duurzaam en innovatief openruimteproject dat een meerwaarde biedt voor het klimaat. Grond in woonuitbreidingsgebied is vrij waardevol, maar Leiedal kiest dus dit keer niet voor de centen. “Het klopt dat we hier een project hadden kunnen lanceren waar we geld hadden aan kunnen verdienen”, zegt Merel Goossens. “Maar als we altijd en overal ‘het geld’ zouden volgen, dan zouden we alles moeten volbouwen. En dat is toch ook niet wat we met zijn allen willen? Wij als intercommunale hebben daarin de plicht om het goeie voorbeeld geven.”

Intercommunale Leiedal stelt 1 hectare woonuitbreidingsgebied in Sint-Denijs ter beschikking om duurzaam in te vullen. Via een open oproep kunnen geïnteresseerden een voorstel indienen voor een duurzaam en innovatief openruimteproject dat een meerwaarde biedt voor het klimaat, de omgeving en de buurtbewoners. Dit initiatief past perfect binnen de visie van Leiedal om de weinige open ruimte in Zuid-West-Vlaanderen zoveel mogelijk te bewaren.
Focus-WTV: Meer groen in plaats van beton

Intercommunale Leiedal en de gemeente kiezen voor een gevarieerde tuin in plaats van meer woningen. 12 inwoners van Sint-Denijs nemen het initiatief en krijgen hulp van vzw Velt, Natuurpunt en stadslandschap Leie en Schelde. In de tuin van Adem en Eten komt een voedselbos met speelruimte en een bloemenweide.

Het is beslist: op het 1 hectare grotewoonuitbreidingsgebied dat intercommunale Leiedal bewust vrij wilde houden ‘om er een duurzaam en innovatief openruimteproject te realiseren’ komt een voedselbos: de Tuin van Adem en Eten, een project dat door 12 inwoners van Sint-Denijs werd voorgesteld.